Acasă » Proiecte europene » MinuFeld

MinuFeld

Reclame

ȘCOALĂ FĂRĂ GRANIȚE: vizita pregătitoare din cadrul parteneriatului dintre EICHSFELD GYMNASIUM, DUDERSTADT, GERMANIA și COLEGIUL NAȚIONAL,, ION MINULESCU”, SLATINA

În perioada 2-4.09.2012 Roxana Adriana Mănescu, Roxana Elena Cişmaru, Cristian Voica împreună cu alte 3 eleve din țară au participat la Simpozionul Internațional al Fundației Peter Maffay, de la Duderstadt, Germania. Temele simpozionului au fost: Cum dorim să trăim în 2025? Ce ne ocrotește, ce ne pune în pericol? Cum putem fi parte a lumii globalizate? La acest eveniment au participat 80 de tineri din Germania, Spania, Israel, Palestina și România. Pe parcursul zilelor petrecute acolo, dincolo de o experiență unică din punct de vedere profesional, elevii au legat strânse prietenii.

Yannik Kellmann, elev al Eichsfeld Gymnasium din Duderstadt, a însoțit tot timpul grupul român. Devenise,, românul” nostru din Duderstadt. N-a durat mult și a devenit chiar și eroul nostru, deoarece a reușit să-și convingă directorul să inițieze un parteneriat cu Colegiul Național,, Ion Minulescu”, Slatina. La nici două săptămâni după întoarcerea în țară, am primit din partea liceului german propunerea de realizare a unui parteneriat școlar. Prestația celor trei elevi în Germania, Roxana Elena Cismaru, Roxana Adriana Mănescu și Cristian Voica, a convins și impresionat, astfel încât să se considere că suntem demni de un parteneriat.

minufeld-1Și iată-ne în perioada 22.11.-25.11.2012 la întâlnirea pregătitoare a proiectului de la Slatina. I-am avut ca oaspeți în C.N.I.M. pe dl. Thomas Nebenführ, directorul colegiului german, pe d-na Irina Thiessen, profesoară de engleză și pe elevul Yannik Kellmann.

A fost fascinant să descoperim oameni foarte deschiși, dornici să cunoască adevărata față a României și a românilor. Satisfacția tuturor celor aflați în proiect a fost faptul că așteptările de ambele părți au fost întrecute. Fiecare am regăsit la partenerii noștri armonie, prietenie, cultură și dorință de colaborare, de depășire a ideilor preconcepute.

Echipa de proiect din partea română cuprinde 50 de elevi, care au colaborat minunat în pregătirea vizitei. Spiritul de echipă închegat cu această ocazie, a devenit un bun de valoare, de care suntem foarte mândri. Emulația, entuziasmul, bucuria ne-au însoțit pe tot parcursul.

minufeld-2După ce oaspeții au vizitat școala, ce le-a făcut o impresie deosebit de bună, au urmat interviuri cu presa. I s-a donat școlii din partea germană un CEC de 500 de EU, ca simbol al pecetluirii acestui parteneriat. A urmat apoi activitatea împreună cu elevii din proiect. Aceștia le-au prezentat filme și prezentări Power-Point legate de România, Slatina, sistemul românesc de învățământ, de C.N.I.M. și un jurnal de știri despre Slatina. Am fost onorați și de prezența d-lui viceprimar Minel Prina, de d-na inspector de specialitate Valentina Onilă și de presă. D-l Thomas Nebenfuhr a fost impresionat de calitatea materialelor prezentate, de competențele de limba germană a elevilor noștri, de devotamentul, entuziasmul și disciplina de care au dat dovadă.

Au urmat vizite în oraș, o excursie la mănăstirea Cozia și la Sibiu și o seară festivă organizată de elevii echipei de proiect. Partenerii noștri germani vor reveni în data de 23 mai 2013 cu 20 de elevi pentru o săptămână, iar echipa română va vizita Duderstadt-ul în septembrie.

Acest parteneriat le oferă elevilor posibilitatea de a-și îmbunătăți competențele lingvistice, de a-și dezvolta competențele sociale, de a-și vedea confirmată propria valoare, de a face un schimb de valori culturale și umane. Devenim fiecare mai bogați, unul prin celălalt. Sunt onorată să fiu profesor de germană la Colegiul Național,, Ion Minulescu”, fericită să pot împărtăși asemenea experiențe unice cu elevii mei. Felicitări și mulțumiri tuturor!

prof. Mariana Ceauș

Părerile elevilor:

Pe mine acest eveniment m-a lăsat fără cuvinte, dar în același timp m-a făcut să gândesc asupra viitorului meu sub o altă perspectivă, mai complexă și mai serioasă. Eu cred că a fost o ocazie a noastră de a arăta de ce suntem în stare și de care am și profitat cu toții, străduindu-ne să dăm ce e mai bun din noi. Faptul că acest lucru a fost observat de vizitatorii noștri, a dovedit că sunt oameni dispuși să lucreze cu noi și abia aștept vizita elevilor din Duderstadt.

Giulia Arsene, XI

Sincer, toată experiența aceasta a fost mai mult decât mă puteam aștepta. În primul rând faptul că am demarat un parteneriat cu o școală din Germania este ceva la care nici măcar nu am visat vreodată și a fost o totală surpriză a …vieții dacă pot spune așa. În al doilea rând vizita celor trei, care sunt oameni minunați, m-a încântat. Au fost comunicativi, amuzanți și voia bună ne-a însoțit continuu. Am trecut de bariera aceea foarte oficială, încât ne-am putut purta natural, pentru că aveam lângă noi trei persoane deschise. Eu m-am simțit minunat. Am speranțe mari în privința acestui parteneriat. S-a muncit din greu pentru acest eveniment și a meritat.

 Roxana Elena Cismaru, X D

Aceste trei zile au fost pline de esență. I-am cunoscut, am învățat ceva despre ei și de la ei, am văzut ce oameni valoroși sunt, am văzut ce înseamnă seriozitatea și profesionalismul, fără răceală și sobrietate, ci cu o căldură familială deosebită. Am învățat să prețuim valorile lor: sinceritatea, originalitatea, seriozitatea, lucrul bine făcut și totodată, prezentându-le unele colțuri ale țării noastre, ne-am redescoperit țara și am învățat să o apreciem mai mult, văzând cât de mult apreciază ei valorile noastre, pentru că avem o țară minunată cu o istorie inedită. Pot spune că m-am reîndrăgostit de această țară, de istoria, de tradițiile, de valorile (pentru că încă mai avem valori) și de peisajele acestei țări.

minufeld-3M-a uimit cu câtă deschidere și căldură au intrat ei în acest parteneriat, deoarece imaginea noastră în afară nu este tocmai una favorabilă. Cu toate acestea, nu au venit cu idei preconcepute, ci ne-au dat șansa să le arătăm cum suntem noi de fapt. M-a impresionat câtă atenție dădeau celor spuse de noi în timp ce le prezentam proiectele despre țara și orașul nostru, precum și nouă personal. Au vorbit, au cântat și au dansat cu noi, ca într-o relație de prietenie, nu una strict profesionala. Nu doar au semnat un parteneriat, ci chiar s-au implicat cu trup si suflet. Totul a fost grandios!

Meritele acestei experiențe îi revin desigur doamnei profesoare Mariana Ceauş, cea care ne-a implicat în acest proiect și care a muncit nu cot la cot, ci mai mult de atât, cu noi. Toată activitatea acestor zile poartă amprenta muncii și ideilor dumneaei. A lucrat cu noi la proiecte, a participat la filmări, ne-a dat sarcini, plus că toate materialele au trebuit să treacă prin mâna dumneaei pentru a fi corectate… Nici nu vreau să mă gândesc câte nopți nedormite a avut pentru a ne împlini acest vis, nu mai vorbesc de căldura și sentimentele pe care le-a investit, ca si noi de altfel, în acest parteneriat. Cred că a demonstrat tuturor cât de mult contează calitatea omului, cât de mult contează să-ți faci datoria, să fii aproape de elevii tăi, să-i susții, să lupți pentru ei, să muncești împreună cu ei, să suferi și să te bucuri alături de ei.

Doamna profesoară, nu vă putem mulțumi suficient pentru toată dăruirea dumneavoastră! Acest parteneriat este un lucru la care visam de mult, o șansă extraordinară, oferită în primul rând nouă, elevilor, dar și orașului sau prestigiului acestei țări. Este un lucru ce valorează nu cât unul, ci cât zece pași în față, care ne deschide noi perspective, ne ajuta să luăm legătura cu cei din afară, să învățăm de la ei, să le cunoaștem valorile și principiile.

Beatrice Roxana Bucur, XI F

Cele câteva zile petrecute alături de oaspeții și partenerii noștri din Germania au reprezentat pentru noi confirmarea, că acest proiect a început cu dreptul, că toată munca depusă și entuziasmul cu care am lucrat au fost apreciate. Am descoperit, chiar și în puținul timp petrecut împreună, oameni pur și simplu minunați, cu un suflet mare, deschiși, oameni simpli…nu cred că există cuvinte care să-i poate descrie îndeajuns de mult.

Această colaborare reprezintă o experiență, un pas înainte, pe care atât noi, cât și ei, suntem dispuți să-l facem. Sperăm ca pe viitor călătoria pe pământ românesc să-i aducă și mai aproape de noi, de tot ce înseamnă cultura și tradițiile românești.

 Andreea Mihaela Miu, X D

minufeld-4Au fost trei zile lungi şi scurte în acelaşi timp. Lungi datorită oceanului de sentimente ce ne-a cuprins pe toţi şi scurte deoarece ne doream să nu se sfârşească. În acest timp ne-am redescoperit, ne-am găsit mai frumoşi prin ochii lor decât ne ştiam noi, ne-am amintit să nu încetăm niciodată să ne iubim originile, căci dacă nu ştim de unde venim, nu vom putea ştii cine suntem şi încotro ne îndreptăm. Am cunoscut oameni asemeni nouă, deschişi şi zâmbitori, ce au devenit parte din familia noastră, şi aici vor rămâne mereu.

Vor rămâne în sufletele şi minţile noastre căci de la ei am învăţat cât de preţioasă este autenticitatea şi simplitatea într-o lume otrăvită de schimbare. Am învăţat să depăşim prejudecăţi şi chiar să îmbrăţişăm necunoscutul, iar dincolo de formalitate am găsit nişte prieteni. Oamenii sunt unici, diferiţi dar asta ne leagă şi mai mult căci în aceste zile fiecare dintre noi s-a simţit precum un ambasador şi am reuşit să ne identificăm cu spiritul patriotic pe care toţi ar trebui să-l valorificam mai mult şi am creat un steag din patru culori roşu, galben, albastru şi negru.

                                                            Daniela Ene, XI B

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: